Recepta estiuenca de xai

Projecte agroecològic de producció de carn lligat a la prevenció d’incendis forestal.


Aquesta és una recepta molt ràpida i  fàcil de fer. és ideal per als dies d'estiu i per tenir menjar a punt i fersquet a la nevera.



Ingredients:

Una cuixa de xai
Arròs
Tomàquet vermell  d'amanir 
Ceba tendra 
Pebrot verd
Alvocat
Bitxo (opcional)
Oli
Sal 
Pebre

Opcional:
- Pebrot verd
- Pebrot del padrón

Elaboració:

Es salpebre el xai i es marca la carn, en una safata de forn s'hi tira un bon raig d'oli d'oliva es col·loca el xai a sobre. Un cop tenim el forn calent, aprofitem les hores vall o planes  (que és més econòmica la despesa electrica), també podem aprofitar per fer altres elaboracions, com ara pa, pa de pessic, escalivada. Una manera intel·ligent de cuinar aprofitant l'escalfor del forn per a fer diversos plats. Així, tenim l'esmorzar i  el dinar fet pel dia següent.




Mentres que es cou el xai, piquem ben petita la ceba dolça.  La meitat la fregim en oli ben calent i hi afegim l'arròs fins que estigui cuit. S'afegeix brou (o aigua) calent fins que estigui cuit.

El xai estarà cuit en uns 45'-50' a 230C, es deixa refredar fins al dia següent. Pel matí, el tallem a filets fines, traient el greix i algun tendrum, d'aquesta manera tindrem la carn neta i filetejada.

Tallem el tomàquet vermell i l'advocat, presentem l'arròs en terrines i al voltant hi posem el tomàquet amb l'advocat laminat, la mitja ceba picada i el pebrot verd. L'amanim amb oli verge, sal i bitxo (si volem potenciar el sabor).

És un bon plat únic d'estiu, molt complet i equilibrat. La recepta es pot amanir amb una vinagreta o amb altres salses.

Amb la resta de cuixa es pot acompanyar amb pebrot fregits verd o del padrón. Us aconsello que tasteu els filets de xai que heu tallet per l'oli calent després d'haver fregit els pebrots, els podeu torrar una miqueta els resultat és exquisit.

Bon profit i bon estalvi!

Comentaris